Een hulp bij het huishouden biedt een aangename ondersteuning voor alle individuen die hun huishouden niet (helemaal) meer zelf kunnen doen.
De taken van een hulp bij het huishouden bestaan met name uit schoonmaken. In overleg wordt er een tijd afgesproken waar de cliënt voor de huishoudelijke ondersteuning recht op heeft. Dit is veelal tussen de 2 à 3 uur per week. Een huishoudelijke hulp kan bij zo’n werkbezoek doorgaans alle benodigde basistaken uitvoeren. Denk hierbij aan afstoffen, dweilen, stofzuigen, het schoonmaken van het toilet, de badkamer en de keuken.
Als er nog tijd over is, dan kunnen er daarnaast nog andere huishoudelijke werkzaamheden zijn die in het zorgplan beschreven zijn. Bij sommige cliënten kan het verzorgen van de was bijvoorbeeld tot de werkzaamheden horen. Of kunnen er andere extra klusjes plaatsvinden, zoals het schoonmaken van de binnenkant van keukenkastjes, de bovenkant van de deuren of een koelkast of magnetron schoonmaken.
Sommige werkzaamheden zullen echt niet elke week nodig zijn. Denk hierbij aan de binnenramen lappen of een oven schoonmaken. Er kunnen hier specifieke afspraken over gemaakt worden.
Naast het zorgen voor een schoon en leefbaar huis, heeft de huishoudelijke hulp veelal ook een signalerende en aansturende taak. Deze ondersteuning kan dan bestaan uit het aanbrengen of handhaven van structuur in het huishouden.
Bovendien er is altijd wel wat ruimte voor een gezellig praatje, een goed gesprek of zonder meer een luisterend oor. Want die persoonlijke aandacht is ook behoorlijk belangrijk. Zo bouw je immers een fijne band op met jouw cliënt.