Hoe stimuleer je cliënten om actief deel te nemen aan hun eigen huishouden?
Veel cliënten hebben thuiszorg nodig, maar dit wil niet zeggen dat ze volledig afhankelijk moeten zijn van hun zorgverlener. Door de cliënten te motiveren om actief deel te nemen aan hun eigen huishouden, kan er een win-win situatie gecreëerd worden. De cliënt behoudt zijn of haar zelfstandigheid, en jij als thuiszorgmedewerker kunt effectiever en efficiënter te werk gaan. Maar hoe kun je cliënten motiveren om actief deel te nemen aan hun eigen huishouden?
Creëer bewustzijn
Veel cliënten beseffen niet dat ze nog in staat zijn om bepaalde huishoudelijke taken uit te voeren. Creëer bewustzijn rondom de mogelijkheden die er zijn en laat cliënten ervaren dat ze nog steeds veel zelf kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld door kleine taken aan te wijzen die de cliënt makkelijk zelf kan oppakken, zoals het dekken van de tafel of het opvouwen van de was. Meer tips over het motiveren van cliënten vind je hier.
Betrek de cliënt bij het maken van een plan
Maak samen met de cliënt een plan waarin duidelijk wordt welke taken de cliënt zelf op zich neemt en welke taken door de thuiszorgmedewerker worden uitgevoerd. Als de cliënt emotioneel betrokken is bij het plan, is de kans groter dat hij of zij ook daadwerkelijk bijdraagt aan het huishouden. Lees hier wat te doen bij ontevredenheid over de geleverde zorg.
De juiste aanpak
Niet elke cliënt is hetzelfde en daarom is het belangrijk om de aanpak aan te passen aan de persoonlijke situatie van de cliënt. Sommige cliënten hebben meer motivatie nodig dan anderen. Kijk naar de interesse van de cliënten en stem daar de te verrichten huishoudelijke taken op af. Lees hier meer over valkuilen voor huishoudelijke hulpen en hoe je deze kunt voorkomen.
Betrek familie en vrienden
Familie en vrienden kunnen een belangrijke rol spelen bij het motiveren van cliënten. Betrek hen daarom bij de huishoudelijke taken. Wanneer de cliënt bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het wassen van de ramen, kan er samen met een familielid of vriend aan gewerkt worden. Leer hier hoe je effectief samenwerkt met vrijwilligers in de thuiszorg.
Kortom, door bewustzijn rondom de mogelijkheden te creëren, de cliënt te betrekken bij het maken van een plan, de juiste aanpak te kiezen en familie en vrienden te betrekken, kan de motivatie van cliënten vergroot worden. Het ondersteunen in het huishouden wordt vaak gezien als dankbaar werk. Veel medewerkers van ThuiszorgInHolland dragen door hun ondersteuning bij aan het levensgeluk van de cliënt.
Dankbaar werk
Bij ThuiszorgInHolland ervaren veel medewerkers het werken in de thuiszorg als een dankbare taak. Het ondersteunen bij huishoudelijke taken draagt bij aan het levensgeluk van de cliënt en zorgt voor een schoon en leefbaar huis. Een dienstverlenende instelling en goede sociale vaardigheden zijn daarbij van groot belang. De ondersteuning wordt gewoonlijk verleend van maandag tot en met vrijdag tussen 07:30 en 17:00 en zaterdagochtend tussen 07:30 en 12:00.
ThuiszorgInHolland biedt een flexibele, parttime baan aan waarbij je zelf kunt aangeven welke vaste dagdelen je beschikbaar bent. Naast vaste cliënten waarbij je wekelijks of 2-wekelijks komt, is er altijd de mogelijkheid om extra uren te werken. We proberen zo goed mogelijk aan jouw beschikbaarheid tegemoet te komen. Cliënten wonen doorgaans bij jou in de buurt, zodat je wijkgericht kunt werken. Het is een zelfstandige functie waarbij ThuiszorgInHolland je ondersteunt waar nodig.
Op het medewerkersportaal kun je jouw werkrooster inzien. Wanneer je naar welke cliënt toe gaat en waar de cliënt woont, is duidelijk zichtbaar. Je kunt jouw kennis en vaardigheden zelfstandig optimaliseren via de TIH academie, een online platform met nuttige informatie over werken in de thuiszorg. Ontdek hier hoe je recente ontwikkelingen in de thuiszorg volgt.
Contact opnemen
Ben je geïnteresseerd in het werken bij ThuiszorgInHolland? Neem dan contact op via de live chat op thuiszorginholland.nl/contact.